Chafing dish

Chafing dish

V dnešnom článku si povieme niečo o chafingu. Podľa názvu väčšina z vás asi nebude vedieť o čo ide, no po prečítaní zistíte, že ste sa s tým už stretli, akurát ste nevedeli, že sa to tak volá. Niektoré veci sa nedajú preložiť, a to platí aj v tomto prípade.

Chafing dish ( vyslovujeme šafing diš) je zariadenie na podávanie teplého jedla a jeho udržiavanie pri požadovanej teplote.

Ako funguje?

Princíp je vždy rovnaký. Do chafingu je vložená nerezová gastronádoba, v ktorej je udržiavaný pokrm. Pod gastronádobu je potrebné naliať horúcu vodu, ktorá potom jedlo prihrieva. Vyrába sa v mnohých tvaroch a dizajnoch. Všetko je len otázka ceny.

Ako udržiavame ohrievaciu vodu?

Pre udržovanie jej teploty môžeme zvoliť jednu z nasledujúcich možností:

-bezpečnostná horľavá pasta (horľavý gél) – vyrába sa z etanolu (liehu), do ktorého sa pridá octan vápenatý. Značkový horľavý gél je bez zápachu a dymu, a je zdraviu bezpečný.

-elektrický chafing dish – má elektrické kúrenie zabudované priamo do konštrukcie zariadenia a teplota sa riadi termostatom.

-elektrické kúrenie pre chafing, ktoré vložíme pod spodnú vaňu chafing.

Ak plánujete, že budete zariadenie používať striedavo v blízkosti elektriny alebo tam kde elektrina nie je, je dobrou voľbou chafing dish s kombinovaným ohrevom. V jednom balení zaobstaráte zásobníky na horľavú pastu aj externé elektrické kúrenie.

Rôzne tvary

Klasický chafing je konštruovaný tak, aby sa do rámu vošla gastronádoba GN 1/1, prípadne viac menších gastronádob. Okrem neho je aj chafing pre GN 1/2 alebo okrúhle tvary.

Chafing dish sa líši podľa použitia, a tomu zodpovedá ich horná časť:

– Odnímateľná horná pokrievka

– Vyklápacia pokrievka do 90 ° – roll top

– Vyklápacia pokrievka do 180 ° – roll top

– Polievková stanica s guľatými nádobami na polievku

– So sklenenou pokrievkou – ak do neho vložíte piesok, hodí sa na varené vajíčka.

Ako vidíte existuje tvar na každé využitie, a preto pred kúpou zvážte, aký typ potrebujete.